"Trebuie sa ne supunem sau sa luptam? Trebuie sa te supui pentru a supravietui si apoi sa lupti pentru a continua sa existi... Tacerea ta de acum este tacerea bobului de grau aflat in tarina, unde putrezeste pentru a deveni spic..."

(Antoine de Saint Exupery)




Psihoterapia este stiinta facuta cu arta, care vindeca sufletul si imbogateste mintea prin cuvant.


Transformarea bobului de grau in spic nu este niciodata usoara sau rapida, ea este un proces care cere efort si timp, grija si cladura. Pentru a creste si a se dezvolta, mintea noastra are nevoie de acelasi ingrediente. Dificultatile, supararile, tristetile, jignirile, loviturile si traumele trecutului pot fi depasite prin efort si vointa.

Psihoterapia este cea care asigura cadrul, spatiul optim pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc. Psihoterapeutul este insotitorul care iti calauzeste pasii spre schimbare, te redreseaza atunci cand simti ca te abati de la drumul cel drept, iti ofera siguranta si incredere, te incurajeaza si te impinge inainte pentru a reusi.


Pentru ce Psihoterapie?

Pentru ca in momentele dificile greutatea de a merge mai departe vine tocmai din subiectivitatea cu care esti implicat in diferite evenimente ale vietii. Emotiile sunt cele care preiau stapanirea asupra propriei rationalitati si te impiedica sa vezi caile de iesire si alternative prin care sa gasesti solutii la probleme.


Pentru ca in momentele de restriste tu esti centrul propriului univers si ai nevoie ca cineva sa fie alaturi de tine pentru a te intelege, a te asculta, a te accepta si a te incuraja. Ai nevoie de cineva care sa vada in tine cu obiectivitate resursele pe care le ai si sa iti reveleze autosabotorii pe care ii activezi pentru a te mentine acolo unde esti.


Subiectivitatea si implicarea emotionala a celor din jurul tau, sfaturile pe care le primesti si pe care oricum nu le urmezi, nu te pot conduce catre schimbare. Oamenii din jurul tau nu stiu, cel mai adesea, faptul ca schimbarea trebuie sa iti apartina. Ea trebuie sa vina din tine si nu de la ceilalti.


Prin psihoterapie te redescoperi asa cum nu te cunosteai. Reusesti sa dezgropi trecutul pentru a invata despre viitor. Psihoterapia te invata sa iti gasesti resursele interioare si sa le folosesti in folosul tau, iti arata noi cai care pana atunci pareau sa nu existe dar mai ales, te ajuta sa capeti putere asupra propriei vieti si asupra schimbarilor care vor aparea.

Psihoterapia iti ofera de fapt instrumentele de care ai nevoie pentru a putea sa reusesti singur.


Ce fel de psihoterapie?

Psihoterapia poate fi de mai multe feluri, asa cum si problemele tale pot fi diferite. Poate ca ai nevoie sa te cunosti mai bine, sau poate ca vrei sa rezolvi probleme din trecut care te bantuie inca, sau sa depasesti dificultati actuale care nu iti permit sa functionezi asa cum ai dori. Pentru fiecare din aceste dificultati psihoterapia te poate ajuta.


Fie ca demersul terapeutic este unul centrat pe solutii sau pe cauza, pe prezent sau pe trecut, este important sa stii ca tu vei fii centrul acestui demers.


In cadrul procesului de psihoterapie vei invata sa vezi lucruri pe care nu le observai pana acum, vei invata sa folosesti noi strategii de rezolvare de probleme, sa asculti si sa vorbesti, sa iti ceri drepturile si sa oferi celorlalti ceea ce au cu adevarat nevoie.


In prezent, psihoterapia de orientare cognitiv-comportamentala este cea mai apreciata si utilizata forma de psihoterapie. Exista cele mai multe cercetari care demonstreaza eficienta acestui tip de terapie si este statistic dovedit ca ea da intr-adevar rezultate.

Se poate intampla ca psihoterapeutul tau sa utilizeze metode si tehnici ce apartin si altor scoli terapeutice, fiecare din ele avand drept scop insa, atingerea obiectivelor tale.


Costurile terapiei

Investitia in procesul terapeutic este in primul rand una personala. Implicarea intr-un proces terapeutic presupune un efort de vointa si asumarea responsabilitatii propriei schimbari. Timpul petrecut in cadrul terapiei, atat in cabinet cat si in afara lui, presupune activarea resurselor personale si utilizarea lor.


Beneficiile aduse de psihoterapie sunt inestimabile si rezultatele aduse de implicarea intr-un astfel de proces sunt, cu atat mai mult, de nepretuit!


(Un articol de Cristina Sterie)


Inapoi...